15 Nisan 2013 Pazartesi

"Türkiye, Irak'taki enerji fırsatını kaçırmamalı"

http://www.ajanspress.com.tr/(X(1)A(et9Vj6BvzgEkAAAANTUyYjk0ZGQtYmU0MS00ZWVkLTg0NzYtZjQ4YTEyYjZiZWI2YuKyjhdn9WS1GRMo6HJli382XKg1)S(gvrjhw55coa1am45qa3drl45))/Viewer/Internet/displayer.aspx?id=38700856&m=&AspxAutoDetectCookieSupport=1

Petro ve dogalgaz ihtiyacinin neredeyse tamamini yurtdisindan karsilayan Türkiye'nin komsusu Irak'taki enerji firsatlarini kaçirmamasi gerektigi ifade edildi.



Petro ve dogalgaz ihtiyacinin neredeyse tamamini yurtdisindan karsilayan Türkiye'nin komsusu Irak'taki enerji firsatlarini kaçirmamasi gerektigi ifade edildi. Istanbul Genç Girisimciler Dernegi (ISGID) Yönetim Kurulu Üyesi Bora Can Yildiz, "Teksas'ta 1 milyon, bütün Irak'da sadece 2 bin petrol kuyusu var. Mevcut enerji rezervleri islenmeye baslandiginda sadece Ortadogu'da degil, dünyada da enerji ve güç dengelerinde ciddi bir degisime neden olacak. Tahmin edilen petrol rezervi 143 milyar varil, gaz rezervi de 126 trilyon kübikfeet." diyerek, bu ülkedeki enerji varligina dikkat çekti. 

Ortadogu ve özelinde Irak'in dünyanin önemli enerji merkezleri arasinda yer aldigina dikkat çeken Bora Can Yildiz, ayni zamanda Irak ve Ortadogu'da insaat isleri yapan EID Insaat'in yönetim kurulu üyesi. Bölgedeki diger ülkelerde, enerji kaynaklarinin çogunu isleyecek tesisler ve hatta ihtiyaçtan daha fazlasinin insaa edilmis durumda oldugunu dile getiren Yildiz, "Ancak Irak için bir fark var. Bu bölgedeki dogal kaynaklara ulasacak ve isleyecek tesisler henüz daha kurulmamis durumda. Önümüzdeki dönem, 100 milyarlarca dolarlik yatirim yapilacak bu ülkede." ifadelerini kullandi. Irak'taki yatirim firsatlarinin pek çok ülkenin dikkatini çektigini ve pek çok uluslararasi konferansin ana gündem maddesini olusturdugunu aktaran Yildiz, söyle devam etti: 

"Örnegin geçtigimiz günlerde Middle East Business Intelligence (MEED) tarafindan Dubai'de düzenlenen Irak Enerji Projeleri Konferansi'nda bu konu ele alindi. Ben de ana konusmaci idim. Bu konferansi, hem hükümet sözcüleri, hem uluslararasi enerji sirketlerinin yöneticileri, hem danisman sirketler, hem de bölgede is yapan büyük insaat sirketleri takip etti. Ayni platformda tecrübelerini ve gelecege dair planlarini paylastilar ve ortak noktalar bulmaya çalistilar. Konferansin ana konulari da söyleydi; petrol rezervleri ve önümüzdeki 20 yillik üretim projeksiyonu, bu üretimin ülke ve dünya ekonomilerine etkileri, gazin üretimi islenmesi için gerekli tesislerin kurulumu, Irak Stratejik Boru Hatti'nin lansmani ve alternatif boru hatlari. Bunlar içinde Türkiye üzerinden olmasi düsünülen günlük 2 milyon varil kapasiteli bir hat da var. Ayrica petrolü Akabe Limani'ndan Akdenize baglayacak Irak Ürdün Stratejik Boru Hatti. Güney Petrollerini Arap Körfezi'ne baglayacak yeni baglantilar. Petrol çikarma isleminde kullanilacak su ile ilgili yapilmasi gereken yatirimlar ki bu da milyarlarca dolar tutuyor yine." 

Türkiye ile Irak arasinda ticarete dikkat çeken ISGID Üyesi Yildiz, yakin komsusunun Türkiye'ye sundugu diger firsatlarla ilgili olarak da sunlari aktardi: 

"Biliyorsunuz Irak Türkiye'nin en çok ihracat yaptigi ilk 3 ülkeden biri. Ayni zamanda Irak'in yeniden yapilanmasinda, bizim gibi Türk sirketlerinin katkisi büyük. Ayrica Irak petrollerinin kuzeyden dünyaya açilmasinda, mevcut ve yeni düsünülen boru hatlarinda Türkiye stratejik bir öneme sahip. Bir-iki rakam ile özetlemek yerinde olur saniyorum, çok uzun vadede degil, kisa vadedeki projeksiyondan bahsedelim. 2013-2017 yillari arasinda petrol ve gaz için yaklasik 200 milyar dolarlik bir yatirim var, bunun 100 milyar dolari petrol ve gazin çikarilmasi, 40 milyar dolari gaz endüstrisi, 30 milyar dolari rafineri ve ilgili tesislerin kurulmasi, 30 milyar dolari ihracat altyapisi ile ilgili." 

Haberle ilgili diğer linkler: