2 Nisan 2013 Salı

Genç Girişimci Can Yıldız Açıklaması

http://www.sondakika.com/haber/haber-genc-girisimci-can-yildiz-aciklamasi-4481692/

Dünya enerji piyasasını elinde bulunduran Ortadoğu ülkelerinin en üst düzey katılımla yer aldığı enerji konferansında Türkiye'yi genç girişimci Bora Can Yıldız temsil etti.


Dünya enerji piyasasını elinde bulunduran Ortadoğu ülkelerinin en üst düzey katılımla yer aldığı enerji konferansında Türkiye'yi genç girişimci Bora Can Yıldız temsil etti. Yıldız, Irak'ta 1 trilyon dolarlık pazar olduğunu söyledi. 

MEED (Middle East Business Intelligence) tarafından Dubai'de düzenlenen Irak Enerji Projeleri Konferansı'nda konuşan İstanbul Genç Girişimciler Derneği (İSGİD) üyesi Yıldız, Irak'ın yeniden yapılandırılması için kısa vadede 1 trilyon dolar yatırıma ihtiyaç olduğunu belirterek, "Dünyanın en zengin 2. petrol yatakları, ve dünyanın en zengin 10. doğalgaz kaynakları Irak'ta bulunuyor. Fakat üretim tesisi yetersizliği nedeniyle Irak'ta üretimin iki katı kadar gaz yakılarak imha ediliyor. 40 milyar dolarlık bir yatırım ile 500 milyar dolarlık gelir elde edilebilir. Türk girişimciler için Irak muazzam bir pazar. 1 liralık yatırıma 10 liralık kazanç elde etmek mümkün. Irak'a yatırım yaparken yerel halkın değerlerine saygı gösterirseniz başarılı olursunuz, aksi taktirde altına hücum mantığıyla hareket edenler için felaket olabilir. Şu anda Türk yatırımcılar Irak'ta en sevilen grup. Bizi kendilerinden bir parça görüyorlar" diye konuştu. 

Ortadoğu ve Irak Enerji Konferansında, Türkiye'yi temsil eden İSGİD üyesi Bora Can Yıldız, pazardaki büyük enerji oyuncuları ile birlikte bölgenin geleceğini tartıştı. Shell, Chevron, Lukoil, Crescent, Kogas gibi dünya enerji devlerinin önde gelen direktörlerinin ve bölgenin önde gelen politikacılarının, bürokratlarının ve işadamlarının katıldığı toplantıda, özellikle Irak'daki enerji kaynakları, ve bu kaynaklarla ilgili projeler ele alındı. Dünyanın en zengin 2. Petrol yatakları, ve dünyanın en zengin 10. Doğalgaz kaynakları Irak'da bulunuyor. Ancak güvenlik, lojistik, insan kaynakları, ulaşım, bürokrasi ve alt yapı eksikliği, uluslararası oyuncular icin, bölgedeki yatırımlarda kimi zaman sorun teşkil edebiliyor. Bölgede uzun yıllardır çok sayıda proje üstlenen EID Inşaat ortaklarından Bora Can Yıldız konuşmasında özel sektör ve devlet iş birliğiyle iki hastane ve bir havalimanı projesi ile ilgili tecrübelerini paylaştı. Petrol bölgelerinde yaptıkları uluslararası projelerde, tek bir şantiyelerinin aylık güvenlik masraflarının 1 milyon doları geçebildiğini, ancak şehir icinde, halkın arasında yaptıkları projelerde bu masrafın cok daha az olduğunu ve özellikle Irak halkının kardeş Türk halkına cok yakın ve misafirperver davrandığını anlatan Yıldız, sözlerine şöyle devam etti: "Bugün Irak'ta günlük 587 mmscfd (milyon standart kübik feet ) olan işlenmiş gaz üretimine karşılık, gazı işleyecek yeterli tesis olmadığı için bunun iki katından fazla miktarda gaz yakılarak imha ediliyor. Ayrıca ihtiyacın 3 te 1'i kadar gaz ise ithal ediliyor. Önümüzdeki yıllarda sadece gaz alanına yapılacak 40 milyar dolarlık bir yatırım ile 500 milyar dolarlık gelir elde edilebilir. Irak pazarının genelinde ise kısa vadede 1 trilyon dolarlık yatırıma ihtiyaç var. Irak'ın geleceğinden çok umutluyz, yeniden yapılanan bir ülkede bürokratik zorluklar doğaldır ve anlayışla karşılanmalıdır. Ancak bölgeye giren firmalar mutlaka finansal dengelerini çok güçlü tutmalılar ve sürprizlere hazırlıklı olmalılar. Iraklı halkın ve Iraklı çalışanların gelişimlerine katkıda bulunmaları şirketler için bir görev. Sosyal projelere öncelik verilmesi gerek. Ancak bunun göstermelik değil, kalpten yapılması gerekiyor. Maalesef bazı uluslararası şirketler ve çalışan profesyonel kadrolar bölgede kısa vadede çok para kazanmayı hedefleyerek hem ülkeye hem de kendilerine büyük zarar veriyor. Irak halkına hizmet etmeyi amaçlayan şirketler uzun vadede kalıcı olacaklar ve bu mazlum ve alçak gönüllü halk da bunu hak ediyor. Yoksa altına hücum bu şirketler için kara perşembe olabilir. Irak halkı Türk girişimcileri her zaman kardeş gibi karşılıyor. Bu güveni sarsmadan Irak pazarından payımızı almalıyız" diye konuştu. 

Irak Parlementosu Komisyon Başkanı ve Petrol Eski Bakanı Thamir Abbas Ghadbhan Entegre Ulusal Enerji Stratejilerini (Integrated National Energy Strategy INES) bu toplantıda açıkladı. 2017 yılına kadar 
yüksek üretim senaryosunda günlük 13 milyon varil, orta üretim senaryosunda 9 milyon varile ulaşacaklarını, ve bu iki senaryo ile ilgili kilometre taşlarını anlattı. Thamir, yine yüksek üretim senaryosunda 2017 yılında, 10 bscfd (milyar kübik metre günlük üretim) gas üretimine ulaşacaklarını söyledi. Enerji ve Petrol Komisyonu Başkanı Adnan Al-Janabi ise Irak petrol rezervlerinin 200 milyar varili bulduğunu, ve Irak'ın yeniden yapılandırılmasında 500 milyar doları petrol ve enerji altyapısına harcanmak üzere, 1 trilyon dolar harcanacağını söyledi. 

Rafineri kapasitesi hedeflerinin 1.5 milyon varil gün ve elektrik üretim hedeflerinin de 20 GW olduğunu, bununla ilgili olarak kısa orta ve uzun vadede yatırım planlarının yapıldığını ve bu yatırımların önemli bir bölümünün uluslararası enerji devleriyle ortaklaşa yapılacağını anlattı. - İSTANBUL