20 Temmuz 2015 Pazartesi

Dünya Gazetesi / EID İnşaat, bugüne kadar Irak’ta 250 milyon dolarlık proje gerçekleştirdi


Enerji ve inşaat projeleri gerçekleştiren EID İnşaat, bölgede daha çok Güney Irak’ta faaliyet gösteriyor. EID İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bora Can Yıldız, faaliyete geçtikleri günden bugüne kadar Irak’ta 250 milyon dolarlık projeyi hayata geçirdiklerini kaydetti. Beş yıl önce kurulan EID’nin halen Güney Irak’ta faaliyetlerini sürdürdüğü bilgisini veren Yıldız, “Irak, büyük potensiyel barındıran bir Pazar. Özellikle Güney Irak bizim için cazip konumda. Bu nedenle ülkedeki faaliyetlerimizi sürdürüyoruz” dedi. Irak’ta daha çok taahhüt projeleri yürütüklerini belirten Yıldız, ülkedeki faaliyetlerinin ilk yılında bir havaalanı projesi gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Bora Can Yıldız, “Basra Limanı’nın yakınında Amerikan Konsolosluğu’nun kullanacağı özel bir havaalanı gerekiyordu. Bu havaalanını 14 ayda anahtar teslim olarak, içindeki bütün sistemleriyle tamamladık. Bu havaalanı bizim için önemli bir referans oldu” dedi. Söz konusu projenin 38 milyon dolarlık büyüklüğü bulunduğunu belirten Yıldız, sonrasında daha büyük işler aldıklarını ve özel hastane, otel, petrol ve çeşitli endüstriyel tesisler ve boru hattı inşaatına yönelik projeler gerçekleştirdiklerini bildirdi.  Müteahhitlik dışında enerji alanında da projeler gerçekleştirdiklerini belirten Yıldız, “Yüksek basınçlı boru hattı projemiz var. 80 kilometrelik bu proje hala devam ediyor” dedi.

“Katar’a yatırım yapmayı planlıyoruz”

Bu zamana kadar Irak’taki işlem hacmimin 250 milyon dolar olduğunu kaydeden Bora Can Yıldız, “Bundan sonrası için tahminde bulunmak zor. Çünkü petrol fiyatlarının düşmesi, kuzeyde devam eden savaş, ülkeler arası ilişkiler gibi denklemler var. Irak Hükümetinin de yaptığı açıklamada iki yıl boyunca ekonomik açıdan sıkıntı yaşanacağı vurgulanıyor. Bunun nedeni petrol varil fiyatlarının düşmesi ve kuzeyde devam eden savaş” dedi. Önümüzdeki dönemde Katar’a yatırım yapmayı düşündüklerini ifade eden Yıldız, “Zaten Dubai’yi uzun zamandır bir merkez olarak kullanıyoruz” dedi.

Irak’ı kardeş ülke olarak gördüklerini ifade eden Yıldız, “Irak’la bir dönem siyasi gerginlikler oldu. Siyaset ve ekonomi ayrı şeyler. Ekonomi ve siyaseti birbirinden ayırmamız gerekiyor. Ekonomik ilişkilerin devam etmesi gerekiyor. Irak’a hizmet götürülmesi lazım ve bunu Türkiye’deki firmaların yapmaması için hiçbir neden yok” diye konuştu.  

Türk bankalarının teminat vermekte dikkatli davrandığını dile getiren Bora Can Yıldız, “Özellikle eskiden teminat verme konusunda çok çok hevesli olan bankalar, son olaylardan sonra çok çekimser ve mesafeli yaklaşıyor. Bizim Türkiye’den teminat kullandığımız projeler de var. Ancak bankalar, teminat konusunda son zamanlarda oldukça dikkatli” dedi. Bu koşullar altında Eximbank’ın Irak’a kredi vermesinin önemli olacağını dile getiren Yıldız, “Şu an Çin ve İran, Irak’ta ekonomik ve ticari açıdan etkin konumda. Çin bir proje getirdiğinde beraberinde kredi desteği de getiriyor. Iraklılar da bundan dolayı Çinli firmayı tercih ediyorlar. Ama gidip birebir sorsak, Türk firmasını kalite ve hız olarak tercih ederler” görüşünü dile getirdi.