12 Mart 2014 Çarşamba

Euro Newsport Dergisi / Mart 2014

Euro Newsport Dergisi Mart 2014 sayısında; Bora Can Yıldız'ın "Enerji kaynaklarını ve gelirlerini insanların yararına kullanmak" başlıklı makalesine yer verdi. 




Enerji kaynaklarını ve gelirlerini insanların yararına kullanmak
Ortadoğu...
Bölgede yaşayan insanlar, yeraltındaki zenginliklerine rağmen büyük bir fakirlik içindeler. En temel ihtiyaçları olan hastanelerden, okullardan, alt yapı sistemlerinden, -sıcak bölgede en önemli ihtiyaç olan- elektrikten mahrumlar. Yaklaşık 30 yıllık bir dönem boyunca ihtiyaçları hiç giderilmemiş. Savaşlarla, iç karışıklıklarla geri bırakılmışlar. Eğitim ise yok denecek kadar az durumda. Eğitimsiz ve fakir kalan, ayrıca yobaz zihniyetin eline bırakılan Ortadoğu’da kaçınılmaz olarak terör gelişmekte.
Dünyanın en değerli petrol rezervleri Ortadoğu’da çıkarılırken yoksulluğun ve terörün yine bu bölgede yer alması çok büyük bir tezattır.
Bölgeden çıkarılan petrolden kazanılan paralarla maalesef silaha ve savaş sanayiine yatırım yapılıyor. Enerjiden kazanılan paranın, öncelikle bu bölge insanının eğitimine ve alt yapı ihtiyaçlarına yönelik adil bir şekilde harcanması lazım. Çıkarılan petrol gelirinin bir kısmı bile bölge ülkelerinde sanat, eğitim ve ahlaki değerlerin yüceltilmesi için harcanırsa, bölge feraha kavuşur.
Dünyadaki her sokağa, her köşe başına karakol yapmaya hiçbir ekonominin gücü yetmez. Çözüm bu değildir. Enerjiden kazanılan para Ortadoğu halklarına adil bir şekilde dağıtılmadığı sürece dünyada yaşanan huzursuzluk ve savaşlar son bulmaz.
2007 global krizi tüm dünyayı sarstı ve uzmanlar buna bir çözüm üretemediler. Makineler dolar, euro ve tahviller bastı ama kriz durmadı. Durmamasının önemli bir sebebi var; çünkü dünyada ekonomik bir kriz değil, ahlaki bir kriz var: Krizin sebebi, kağıtlar veya değerli madenler değildi. Krizin sebebi insanların açgözlülüğü, bencilliği ve bitmek tükenmek bilmeyen yığıp biriktirme hırsıydı. O yüzden, makinelere, binalara, fabrikalara, betona demire yatırım yaparak bir yere varamayacağımızı gördük. Egoizmin hakim olduğu toplumda, matbaalar 7 gün 24 saat para bassalar dahi krizler durmaz. Bugün geçici çözümler buluruz, ancak bir kaç sene sonra çok daha büyük krizler ortaya çıkar.
Türkiyemiz, son 10 yılda Avrupa Birliği üyeleri ve OECD üyesi ülkeler içinde en hızlı büyüyen ülke. Buna rağmen ihtiyacımız olan enerjinin %90'ını ithal ediyoruz. 2023 yılında Türkiye'nin enerji ihtiyacı bugünkünün iki katına çıkacak. Bu yüzden temiz nükleer ve yenilenebilir - sürdürülebilir enerji çözümlerine yatırım yapmalıyız. Küresel ekonomide gücümüzü artırmak ve refahı sağlamak istiyorsak alternatif enerji yatırımlarına hız vermeliyiz. Nitekim devletimiz bu yönde adımlar atmaktadır.
                                                                                      Bora Can Yıldız