15 Temmuz 2013 Pazartesi

Dünya Politik Forumu - İstanbul / Haziran 2013

İsgid Yönetim Kurulu Üyesi Bora Can Yıldız Dünya Politik Forumunun açılış oturumunda konuşmacı olarak yer aldı. 


Dünyanın önde gelen şirketlerinin CEO'ları, politikacılar, akademisyenlerin katıldığı forum, 3. kez düzenlendi. 
Bora Can Yıldız ile birlikte açılış oturumunda, Irak Devlet Başkan Yardımcısı Salih El-Mutlak, Akfen Holding CEO'su Süha Güçsav, Turcas Holding Başkanı Erdal Aksoy da konuşmacı olarak katıldılar. 

Sayın Yıldız'ın açılış konuşması büyük beğeni topladı; 

"Aslolan insana yatırım yapmak"

EID İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Bora Can Yıldız;  hiç kimsenin böylesi büyük bir küresel krizin geleceğini tahmin edemediğini ifade ederek, aradan geçen bunca yıla rağmen hala krizin durdurulamadığını söyledi.

Altına, paraya, binaya makinelere, sanayi tesislerine yapılan yatırımlarla krizin aşılamayacağını gördüklerini anlatan Yıldız, aslolanın insana yatırım yapmak olduğunu bildirdi.

Toplumları oluşturan çimentonun insan olduğunu vurgulayan Yıldız, kültür, bilim, felsefe, sanat ve ahlaki değerler gelişmedikten sonra büyük imparatorluklar ve ekonomik düzenlerde eninde sonunda kırılmalar yaşanacağını söyledi.

Bazı ekonomik önlemlerle bonolar ve tahviller basarak 2014 ve 2015'in kurtarılabileceğini anlatan Yıldız, umutsuzluk ve bencillik devam ettiği sürece ileride daha büyük krizlerin gelmeyeceğinin söylenemeyeceğini bildirdi.

Yıldız, güvensizlik, ihtiras ve bencillik ortamında insanların üretkenliklerini ve verimliliklerini kaybettiği görüşünü dile getirdi.
  

Irak Başbakan Yardımcısı Salih el-Mutlak, 
Ülkesinin ABD işgaliyle başlayan süreçte karşı karşıya kaldığı sorunlar hakkında bilgi verdi.

Mutlak, Irak'ta yüzde yüze yakın olan okur-yazarlık oranının işgalden sonra yüzde 80'lere gerilediğini söyledi.

Irak nüfusunun yüzde 50'sinin genç olduğunu belirten Mutlak, yeni neslin eğitiminin ve yetiştirilmesinin öncelikli konuların başında geldiğini vurguladı.

Ekonomik kalkınma için özellikle insana yatırımın önemine değinen Mutlak, parasız eğitim imkanı sunarak gençleri geleceğe hazırlamayı hedeflediklerini anlattı.

Irak ekonomisinin bugünkü durumunu da anlatan Mutlak, yüzde 95'i petrole dayalı olan ülke ekonomisinin çok da sağlıklı olmadığını kaydetti.

Gelir kaynaklarını artırmak ve çeşitlendirmek istediklerini belirten Mutlak, yabancı yatırımcıları ülkesine davet etti.

Mutlak, 
ABD işgaliyle tahrip edilen alt yapının yeniden inşası için Türk ve uluslararası şirketlerle işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Türkiye ve Irak arasındaki tarihi ve kültürel ortaklıklara dikkati çeken Mutlak, iki ülke ticaret hacminin 15 milyar dolara yaklaştığını bildirdi.

"
Azerbaycan büyük projelerde yer alıyor"

Azerbaycan Kalkınma Bakanı Danışmanı Sahil Babayev, konuşmasında ülkesinin birçok bölgesel ve uluslararası yapılanmalara üye olduğunu belirterek, enerjiden ulaşıma birçok alanda büyük projelerde yer aldıklarını aktardı.

Azerbaycan'ın enerji  hatları ve demir yolu ağlarıyla dünyaya açıldığını kaydeden Babayev, ikili, bölgesel ve uluslararası ilişkilerin birbirine bağlı olduğunu belirtti.

Güvenlik sorununun başta ekonomi olmak üzere diğer birçok alandaki işbirliği ve gelişmeyi sekteye uğrattığını anlatan Babayev, "
Azerbaycan topraklarının Ermenistan tarafından işgali, ekonomik entegrasyonu olumsuz etkiliyor" dedi.

Babayev, 
Azerbaycan'ın petrol ve doğal gaza dayalı ekonomisinde gelir çeşitliliğini artırmak için son yıllarda kayda değer başarılar sağlandığını söyledi.

Azerbaycan'ın küresel krize rağmen istikrarlı bir büyüme hızı yakaladığını belirten Babayev, bu yılki büyüme hızını yüzde 4 ila 5 arasında öngördüklerini kaydetti.

"Dünya ekonomisi yüzde 2 büyüyecek"

Avustralya'dan The Business Year 
Türkiye Yayın Yönetmeni Jason J. Nash, konuşmasında küresel krizin ekonomik büyümeye etkilerine değindi.

Nash, küresel krizin etkisinin hala devam ettiğini belirterek, dünya ekonomisinin 2013'te yaklaşık yüzde 2 büyüyeceğini  tahmin ettiklerini söyledi.

Gelişmekte olan ülkelerin son 10 yıldaki büyüme hızlarının yüzde 17'leri bulduğunu kaydeden Nash, serbest ticaret anlaşmaları ve uluslararası işbirliğinin sürdürülebilir bir kalkınma için önemli olduğunu anlattı.

Nash, küresel krizin aşılması sürecinde 2014'te olası olumsuz gelişmelere karşı dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

Çek Cumhiriyeti'nden RSI Algorithmic Trade'in üst yöneticisi Karel Janejek konuşmasında, hemen hemen her ülkede sorun olan yolsuzluk ve usulsüzlüklere karşı birey bilincinin geliştirilmesi gerektiğine değindi.

Demokrasilerdeki oylama sisteminin manüpilasyon ve populizme karşı savunmasız olduğu görüşünü dile getiren Janejek, bireyin karar sürecine aktif katılabilmesi için gerekli bilgi ve beceriyle donatılmasının şart olduğunu anlattı.

Janejek, oylama sisteminde seçmenin kimi ya da kimleri istemediğini de belirleyebilmesi için "negatif oy" kullanılması önerisinde bulundu.


Habere ait linkler;