8 Mart 2013 Cuma

Irak'ta 1 Trilyon Dolarlık iş Türkleri bekliyor

http://www.borsahane.com/2013/02/irakta-1-trilyon-dolarlk-is-turkleri.html

Dünya Ekonomik Forumunun MENA (Middle East North Africa - Ortadoğu Kuzey Afrika) ayağına Türkiye konusu damga vurdu.

İSGİD yönetim kurulu üyesi, EID İnşaat ve INTRO Grup şirketlerinin Yönetim Kurulu Başkanı Bora Can Yıldız'ın yaptığı konuşma, Türkiye'nin ekonomik ve tarihi rolünü ön plana çıkardı.
Bora Can Yıldız'ın yaptığı konuşma Gulf News ve Khaleej Times isimli Arap dünyasının önde gelen gazetelerinde manşetlerde yer aldı.

Yıldız konuşmasında, Batı Dünyasının Ortadoğuya maddi ve ekonomik kaygılarla yöneldiğini, buna karşın Türkiye'nin bölgede tarihi ve kültürel bağları ile güçlü ve geçmişten gelen bir yeri olduğunu söyledi.
Dünyada en hızlı büyüyen ikinci ekonomi olan genç Türkiye'nin Ortadoğu'da lider rolü olduğunu kaydeden Yıldız, Türk şirketlerinin milyarlarca dolarlık iş hacmine sahip olduğunu belirtti.Yıldız, Türkiye'nin son 90 yılını Batı ile iyi ilişkiler kurarak geçirdiğini vurgulayarak, "Batı kültürünü ve eğitimini alan Türkiye, aynı zamandır binlerce yıllık tarihi ile, Batı dünyası icin Ortadoğu'da anahtarı elinde tutuyor" dedi.  Sık sık izleyicilerin alkışlarıyla konuşması kesilen Bora Can Yıldız, şöyle devam etti;
"Avrupa ülkeleri benzeri görüşmemiş bir ekonomik kriz ile mücadele ederken, Türkiye güçlü bir ekonomik büyümeye şahit oluyor ve bunda Ortadoğu ile yakın bağlarının katkısı büyük."

"Allah'a şükür bizi zamanında Avrupa birliğine kabul etmemişler.."

Türkiye'nin çok özel bir coğrafi konuma sahip olduğunu belirten Yıldız, "Hem Avrupa'ya hem de Ortadoğu'ya çok yakınız. Bir taraf ciddi bir kriz yaşarken, diğer taraf bize büyük fırsatlar sunuyor. Bu nedenle dünya ekonomik krizinde yolumuza devam edebildik ve krize rağmen büyümemizi sürdürdük. Allah'a şükür bizi zamanında Avrupa birliğine kabul etmemişler.." dedi.
Türkiye'nin Çin'den sonra dünyanın en hızlı büyüyen ikinci ekonomisi olduğunu vurgulayan Yıldız, "Yıllık 775 milyarı geçen üretime sahip bir ülkeyiz. Dünya Bankası tarafından Türkiye üst gelir sınıfına sahip ülke olarak sınıflandırılıyor. Bu Türk insanının çalışkanlığı sayesinde başarıldı" diye konuştu.

IRAK'TA TRİLYON DOLARLIK ALT YAPI İŞİ VAR

Yıldız, Türk şirketlerinin komşu ülkelerde ve Ortadoğu'daki fırsatları cok iyi kullandığını Dda belirterek, "Irak'ta şu anda bir trilyon dolardan fazla alt yapı, liman, otoyol, boru hatları, petrol ve gaz alt yapısı işi var. Günlük 2 milyon varil olan petrol üretimi, 2020 yılında 8 milyon varile, 2030 yılında 12 milyon varile çıkacak. Bu kadar büyük ve tarihi bir fırsat Türkleri bekliyor" diye konuştu

Forumun mediatörü Yahia Zoubir, (Fransa, Euromed Management'da Profesör) şunları ekledi; "On yıl önce Türkiye düşüş gösteren para kuru ile mücadele ediyordu. Demokrasi ve İslam arasındaki dengesi eleştirilse de, Türkiye ekonomik gelişimini cok iyi yönetti"